Det har været undervejs længe. Og nu er tiden kommet. Til oktober søsættes en moderniseret identifikationsløsning, der fremover erstatter NemID. Og hvad betyder det så for dig som forbruger eller webshopejer? Det vil vi gerne fortælle lidt mere om over de næste linjer. Kort fortalt er det mest bag kulissen, at de store ændringer sker. Brugeroplevelsen vil med andre ord minde meget om det, du allerede kender fra NemID.
Overgang fra NemID til MitID
Overgangen fra NemID til MitID påbegyndes for alvor i oktober 2021. Der er ikke fastsat en slutdato, men det forventes, at overgangen er fuldt ud gennemført og NemID helt udfaset sommeren 2022. Det er din bank, der vil give dig besked om, hvornår du kan oprette dig som bruger af MitID. Da der i denne periode stadig kan være behov for at bruge NemID enkelte steder, er det et krav, at du beholder NemID, indtil du får besked fra enten din bank eller Digitaliseringsstyrelsen. Det vil sige, at der vil være en periode fra oktober 2021 til sommeren 2022, hvor både NemID og MitID skal benyttes parallelt.
Det nye MitID – fra et forbrugerperspektiv
Den største og mest mærkbare ændring for dig som forbruger er, at det fysiske nøglekort bortfalder. For dig, der allerede har brugt NemID-app’en vil der derfor ikke være den store forskel. Men hvis du stadig har benyttet NemID-nøglekortet frem til nu, så vil det betyde, at du nu skal til at vænne dig til at det hele foregår digitalt fremover. Men ingredienserne vil du kunne genkende fra NemID.
MitID’s brugergrænseflade minder om NemID
MitID vil for langt de flestes vedkommende bestå af et brugernavn og en app, ganske som du allerede kender det fra NemID. Og du vil kunne bruge MitID til de samme ting, som du bruger NemID til i dag, fx logge ind i netbank, betaling i webshops samt kommunikation med det offentlige.
MitID som identifikationsløsning i webshops
Har du en webshop, vil MitID afløse NemID som tofaktor-identifikation i din kortbetalingsløsning. Sikkerheden er større med MitID, så du vil være mindre udsat for betalingssnyderi med den nye identifikationsløsning. Første skridt til at styrke sikkerheden blev allerede taget, da det fysiske NemID-nøglekort blev udfaset i e-handlen. Nøglekortet kunne dermed ikke længere stjæles eller på anden vis misbruges af uvedkommende.
Det kommende MitID er baseret på et system af såkaldte ”brokere”, der fungerer som et indskudt mellemlag i den fremtidige identifikations-arkitektur (de teknisk interesserede kan læse nærmere om MitID’s skalerbare opbygning her). Dette bidrager yderligere til en forøget sikkerhed i e-handlen.
Som webshopejer byder MitID ikke på de store ændringer
Hvad skal du så gøre som webshopejer for at få styrket sikkerheden gennem denne nye identifikationsløsning? Svaret er kort: Ingenting. Alle de aspekter, der vedrører den tekniske opsætning og implementering af MitID, behøver du ikke at forholde dig til. Det er nemlig din bank, som faciliterer identifikationen hos MitID på dine kunders vegne.
MitID – sig goddag til fremtiden
Fordelen med brokere er større robusthed i forhold til ændringer, hvilket giver anledning til mere fleksibilitet og bedre fremtidssikring i denne nye identifikationsløsning. MitID er med andre ord et bekendtskab, der kommer til at vare mange år ud i fremtiden.
Vi forventer ikke, at overgangen fra NemID til MitID vil byde på de helt store udfordringer ud fra et forbruger- eller webshopperspektiv. Der vil som nævnt indledningsvis være en længere overgangsfase med start i oktober 2021, hvor både NemID og MitID kan benyttes side om side. Vil du læse mere om den nye identifikationsløsning, så har MitID samlet en masse information her.