e-mærket kan i dag overrække en lang liste til Bagmandspolitiet med 3171 navne på fupbutikker, der bruger danske domæner til hvert år at snyde over 100.000 danskere på nettet.
I sommer støttede Det Kriminalpræventive Råd (DKR) e-mærket i udviklingen af en crawler. En maskine, der har tillært sig en lang række søgekriterier, der er lig med fupbutikker, og som med et fintmasket net gennemsøger internettet for de kriminelle butikker.
Ifølge Anders Young Rasmussen, forebyggelseskonsulent i DKR, er projektet støttet, da det er en let, billig og effektiv metode til at identificere fupbutikker på nettet.
– Og så er crawleren et vigtigt redskab til at reducere problemet med falske webshops, fordi den kan indsamle data som både kan anvendes som grundlag til at få lukket fup-hjemmesider, men også til at få udviklet andre værktøjer, som kan hjælpe forbrugerne med selv at finde frem til de falske webshops, fortæller Anders Young Rasmussen.
Materiale af høj kvalitet
Listen med de over 3000 navne og dertilhørende screenshots af fupbutikkerne, bliver som nævnt overleveret til Bagmandspolitiet. Mere nøjagtigt til specialkonsulent Henrik Vestergaard, der er med til nedtagningen og beslaglæggelsen af de mange danske domæner, og som er mere end tilfreds med at få listen i sine hænder.
– Materialet vi har fået overleveret viser tydeligt, hvor vigtigt det er med en indsats på dette område, og hvor vigtigt et værktøj det kan være for at stoppe den her enorme snyd, der er med danske domæner i dag. Derfor er vi også rigtig godt tilfredse med at få materiale af denne kvalitet i vores hænder, da vi nu med meget stor sikkerhed kan få beslaglagt over 3000 falske webshops, fortæller Henrik Vestergaard.
Tilfredshed er der også hos DKR, der er glade for at kunne se nogle klare resultater af deres støtte til e-mærket. Ét er nemlig, at der nu kan lukkes over 3000 webshops, noget andet er, at det også kan ende med at have en forebyggende effekt på fremtidig kriminalitet med danske domæner.
– Crawleren kan forhåbentlig også bidrage til at give et løbende og bedre overblik over, hvordan kriminelle forsøger at snyde forbrugerne, således at forebyggelsesindsatsen kan tilrettelægges bedre, forklarer Anders Young Rasmussen.
Vil man gerne se og høre mere om emnet, kan man med rette tænde for DR1 kl. 21.00, hvor forbrugerprogrammet Kontant har snakket med e-mærkets kommunikationschef, Toke Mølgaard, om den lange liste med fupbutikker.