Sidste år i november overrakte e-mærket et usb-stick til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK). På det usb-stick lå en lang liste med over 3.000 fupbutikker, der forsøgte at franarre shoppinglystne danskere deres penge.
I år har e-mærket ved hjælp af samme metode – nemlig kunstig intelligens – optravlet over 9.000 fupbutikker, som de politianmelder. Forskellen fra forrige år og til i år er bare, at e-mærket denne gang har kigget ud over de danske grænser – eller domæner om man så må sige – og rettet blikket mod svenske, norske og generelt udenlandske domæner.
– Det har vi gjort af den årsag, at det går godt med at holde de danske domæner fra at blive overtaget af it-kriminelle bagmænd, fortæller kommunikationschef, Toke Mølgaard.
Listen over de mange fupbutikker, som e-mærkets fupcrawler har opfanget, bliver overdraget til SØIK, der dernæst vil videregive oplysningerne til det internationale politisamarbejde.
– Forhåbningen er selvfølgelig, at fupbutikkerne på den ene eller anden måde bliver lukket, så de danske forbrugere kan være endnu mere trygge, når de skal ud og købe den næste fødselsdagsgave eller julegave.
Der findes 10.-15.000 fupbutikker
e-mærkets systemarkitekt, Hans Westerlund, der til dagligt arbejder med at lære e-mærkets fupcrawler at gennemsøge internettet for fupbutikker, vurderer, at der findes et langt større antal fupbutikker end dem, der er blevet anmeldt.
– I virkeligheden er det nok desværre kun toppen af isbjerget vi ser her. Vi ved, vi kan finde flere, men vores kriterier for at fastslå, om webshoppen reelt set er en fupbutik, er meget strenge, så fupcrawleren er formentlig ikke nået forbi dem alle endnu. Der findes mindst 10 – 15.000 fupbutikker.
Både antallet af anmeldte og det estimerede antal fupbutikker, er ifølge vicepolitiinspektør, Michael Lichtenstein fra SØIK, et tegn på, at der fortsat er behov for en stor indsats indenfor området.
– Vi er rigtig glade for materialet, der gør det nemmere at få sat en stopper for den svindel, der hvert år rammer tusindvis af danskere. Da de fremsendte hjemmesider er hosted i udlandet, vil den videre efterforskning foregå i samarbejde med vores udenlandske samarbejdspartnere. .
Er du i tvivl om, hvordan du skal styre uden om de falske webshops, er der flere gode råd at hente på e-mærkets hjemmeside. her.